Posebna škola ili škola za posebne?

 

 

Pri razgovoru sa svojim vršnjacima o sve češćoj temi upisa srednje škole, nerijetko nailazimo na čuđenje i pitanja zašto smo se upustili u tako zahtjevnu pustolovinu poput FKG-a. Iako je razloga mnogo, potrudit ćemo se navesti najprije one koji su nam se prije samo nekoliko mjeseci učinili presudnima kako bi upravo ova Gimnazija postala našim izborom. Izlažemo vam, dakle, naše tironske stavove, mišljenja, očekivanja i nade.

Ma koliko se naše životno iskustvo nekima činilo neznatnim, i ono je kao takvo ipak bilo dostatno da se uvjerimo u višestruku isplativost svakog truda i zalaganja. Ulažemo li u bilo što, a posebice u vlastitu naobrazbu i napredovanje, dugotrajni će nas plodovi ubrzo zadiviti. FKG za nas predstavlja ponudu takvih prilika koje bi bilo šteta ne iskoristiti. Stoga, objeručke prihvaćamo široku lepezu mogućnosti koje su nam ovdje pružene na raspolaganje.

Ma koliko se ponekad činilo da ne možemo izdržati sva ta ispitivanja i testove, ipak ne posustajemo u svojim idejama i odlukama. Svakim novim danom kao da smo bliže cilju, samoostvarenju i pronalasku.

No, što to ovu školu čini doista tako posebnom?

Najprije želimo spomenuti da je ovo jedina klasična gimnazija u Bosni i Hercegovini. Nju ne pohađaju samo učenici s područja Visokog, nego đaci iz cijele BiH.  Postoji li onda bolje mjesto za upoznavanje i sklapanje novih prijateljstava?

FKG nas uči voljeti svoje i poštovati tuđe te prihvatiti svakoga bez obzira na vjeru, naciju, porijeklo, izgled ili neku drugu različitost. Svi smo jedinstveni po onome što nosimo u sebi, a u našoj se Gimnaziji upravo takva univerzalnost najviše cijeni.

Zajedništvo se danas nalazi u krizi na gotovo svakom području života. Međutim, u FKG-u to nije slučaj. Naime, mi se, zasad veoma uspješno, trudimo funkcionirati poput velike obitelji. Upoznavanjem, druženjem i međusobnim pomaganjem ovdje stječemo prijatelje za cijeli život pa makar oni živjeli i na drugom kraju naše domovine.

Također, školovanjem u ovoj Gimnaziji spoznajemo sebe i dobivamo mogućnosti o kojima smo ranije mogli samo sanjati. Mnoštvo sekcija i izvannastavnih aktivnosti, dakako uz školu, proširuju nam vidike i nude bolje upoznavanje kako prirodnih, tako i društvenih znanosti.

Profesori se trude prenijeti svoje znanje na najbolji i, nama najrazumljiviji, mogući način. Predani su svome radu te uvijek voljni pomoći i posavjetovati nas.

Osim toga, FKG je zaslužan i za stvaranje naših radnih navika kao pripreme za fakultet koji nas vrlo brzo čeka. Organiziranjem zajedničkoga učenja i sjemeništarci i konviktorci uče se koliko je na putu do uspjeha važan pravilan raspored i planiranje obveza.

Naše svakodnevne brige često se svode na ocjene, međutim svjesni smo da one nisu uvijek mjerilo znanja i da FKG nudi mnogo više od dnevnika ispunjenog peticama. Naša gimnazija, naime, gradi istinski dobre, moralne, odgovorne i obrazovane mlade ljude, željne novih znanja i izazova.

 

 

Razmišljate li još uvijek o upisu u Franjevačku klasičnu gimnaziju, koči li vas strah od mnoštva noviteta, smatrate li to prevelikim zalogajem i nerealnom ambicijom za same sebe, što prije se oslobađajte straha i uzmite već sada život u svoje ruke. Za koju godinu, samostalno odlučivanje bit će stvar koja se od vas podrazumijeva. Pa zašto onda već sada ne naučiti pravilno donošenje odluka za cijeli život? FKG je svakako jedna stepenica ka tom cilju. Ma koliko bila zahtjevna, ova škola ipak nudi nebrojeno mnogo mogućnosti. Zato smo uvjereni kako svi trenuci slabosti, poneka neprospavana noć, loša ocjena ili određeni neuspjeh, ne mogu umanjiti njezinu vrijednost. Put do cilja oduvijek je bio trnovit, no to neka ne straši one koji su poput nas spremni njime hrabro kročiti. Za takve ne postoji prepreka, nego samo novi izazov. Stoga se ne bojte postati dijelom ove naše hrabre i jedinstvene obitelji koja čeka samo na vas. Ne bojte se biti dijelom Gimnazije koja pruža gotovo sve, ali joj budite spremni uzvratiti!

 

Nedžmina Muslić (1.a) i Izabel Perić (1.b)