Natjecanje iz prve pomoći u našoj sportskoj dvorani

 

Ove smo godine po prvi put sudjelovali na natjecanju iz prve pomoći. Natjecanje se na području općine Visoko održava već nekoliko godina zaredom. Ove je godine održano u sportskoj dvorani naše Gimnazije. Iako nismo postigli željeni uspjeh i prošli na kantonalno natjecanje, osvojili smo drugo mjesto na koje smo vrlo ponosni. Pored postignutog rezultata na papiru, postigli smo mnogo važniji uspjeh, sklopili smo nova prijateljstva i upoznali se s učenicima drugih škola općine Visoko. Naš tim, pored mene kao vođe grupe, čini li su Monika Ivanić, Ajla Šehić, Antonio Matić i Luka Ilić. S nama je bila i naša profesorica biologije Ivona Sokolović.

 

Na natjecanju su učestvovale osnovne i srednje škole, gdje je osnovnih škola bilo šest, a srednjih tri. Natjecanje se sastojalo od tri poligona na kojima su bile različite vrste nesreća. Poligoni su sačinjavali nekoliko najčešćih povreda, a mi smo bili testirani u zbrinjavanju povrijeđenog u prometnoj nesreći, zbrinjavanju povrijeđenog u različitim okolnostima te u pravilnom izvođenju kardiopulmonalne reanimacije. U skupini osnovnih škola postignuti su sljedeći rezultati :

1. mjesto, OŠ „Alija Nametak“, Buci

2. mjesto, OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“, Dobrinje

3. mjesto, OŠ „Safvet-beg Bašagić“, Visoko

U skupini srednjih škola postignuti su sljedeći rezultati:

1. mjesto,  „Gimnazija“, Visoko

2.mjesto,  „ Franjevačka klasična gimnazija“, Visoko

3. mjesto, MSŠ „Hazim Šabanović“, Visoko

 

 

Za natjecanje smo saznali od našeg pedagoga fra Stipe Alandžaka i profesorice biologije Ivone Sokolović, koji su moje prijatelje i mene upoznali sa samim natjecanjem. Želju za samim natjecanjem iskazao je veći broj učenika, ali na koncu je izabrano nas petero. Iako smo sa samim spremanjem započeli relativno kasno, s našim uspjehom smo prezadovoljni. Zasigurno da s ovoga takmičenja nosimo divna i prije svega korisna iskustva koja će nam pomoći u životu i nadam se da će se idućih godina prijaviti još veći broj učenika. Smatram da nam je svima korisna osnovna poduka o prvoj pomoći jer nikada ne znamo što se može dogoditi kako nama, tako i osobama iz naše okoline.

 

Napisao Nedim Šukrija, III.b.