Informatički život FKG-a

 

 

Učešće u IT Challenge 5

 

Ove smo godine dobili pozivnicu za sudjelovanje na jednom od najvećih projekata u Bosni i Hercegovini iz područja informacijskih tehnologija. Rado smo se odazvali i bili dijelom toga događaja. Zajedno s još 77 timova odnosno 230 učesnika učestvovali smo na predkvalifikacijama za Federaciju BiH, a samo takmičenje održalo se na Univerzitetu "Vitez" u Travniku. Nažalost, nismo ostvarili željeni uspjeh, ali smo sklopili nova prijateljstva i stekli nova iskustva. Nakon testa smo proveli vrijeme slušajući dva korisna predavanja iz kojih smo naučili puno novih stvari. Organizatori su bili ljubazni i odgovavrali na sva naša postavljena pitanja iscrpno i neumorno. Nakon predavanja uručene su nam zahvalnice na sudjelovanju i vratili smo se u Visoko, obogaćeni novim iskustvom. Naš tim, imenom FKG Visoko činili su pored mene i Stjepan Čečura te Ivan Džidžić.S nama je bio naš profesor informatike fra Franjo Radman. Naš tim završio je na nešto nižem mjestu od onoga potrebnoga za prolaz u finale od kojega smo bili daleko svega nekoliko bodova.

 

 

 

Natjecanje u poznavanju Microsoft Office paketa

 

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu održano prvo predkvalifikacijsko IT takmičenje iz Microsoftovih alata: Word®, Excel® i PowerPoint® kao dio Svjetskog Microsoft Office Specialist takmičenja.
Na ovogodišnjem natjecanju učestvovalo je 125 mladih učenika i studenata iz više od 40 priznatih školskih i visokoškolskih institucija u našoj zemlji. Po završetku, najbolje rezultate ostvarili su: 


Microsoft Word
1. mjesto, Antonio Matić, Franjevačka klasična gimnazija Visoko
2. mjesto, Lamija Lešo, Srednja ekonomska škola Sarajevo
3. mjesto, Nedžla Bešlija, Srednja ekonomska škola Sarajevo

Microsoft PowerPoint
1. mjesto, Sara Bukvić, Gimnazija Obala
2. mjesto, Amra Muratović, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu
3. mjesto, Aldin Kajmović, Srednja Elektrotehnička škola Sarajevo

Microsoft Excel
1. mjesto, Nedim Kujraković, Druga gimnazija Sarajevo
2. mjesto, Amila Mujkić, Internacionalna Srednja Škola Sarajevo
3. mjesto, Anes Torlaković, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu

((Tekst je preuzet sa stranice Ekonomskog fakulteta univerziteta u Sarajevu))

 

 

Saznao sam za ovo takmičenje preko fra Ivana Nujića i odmah se prijavio. Budući da je ovo testiranje bilo dio državnog testiranja u sklopu svjetskog Microsoft projekta, rado sam se prijavio i izašao na testiranje. Bio sam ponukan činjenicom da je ovo jedinstvena prilika za ostvarivanjem priznatog službenog Microsoft certifikata za kojeg smatram da će mi biti od koristi u budućnosti. Došao sam u zgradu Ekonomskog fakulteta univerziteta u Sarajevu gdje su me ljubazno dočekali organizatori i objasnili mi proces testiranja. Nakon što smo obavili sve pripreme, započeo sam test. Nakon određenog vremena sam završio i taj test te dobio rezultat od, za mene nevjerojatnih, 100% točnosti. Bio sam vrlo ponosan na sebe i svi su mi od organizatora čestitali. To je bio jedan od onih trenutaka u kojima ne shvaćate što se doista dogodilo, nego to shvatite nešto kasnije. Za mene je ovo, kao što sam već spomenuo, nevjerojatan uspjeh za koji nisam mislio da je moguć. Naravno, po završetku toga testa dobio sam spomenuti službeni Microsoft certifikat koji se skraćeno naziva MOS prema engleskom Microsoft Office Specialist. Prema Ekonomskom fakultetu univerziteta u Sarajevu, iz svoje oblasti sam zauzeo prvo mjesto i ostvario direktan prolaz u finale. 

Ovo je takmičenje uz prethodno navedeno, bilo još jedno novo iskustvo koje je, moram napomenuti, vrlo pozitivno. 

 

 

 

 

Završna riječ

 

Svijet informacijskih tehnologija počeo se razvijati i u našoj zemlji što je po mome mišljenju vrlo pozitivno. Počašćen sam što sam bio dijelom jednih od najvećih projekata i organizacija te vrste u BiH. To je mišljenje i mojih prijatelja, učenika Franjevačke klasične gimnazije Stjepana Čečure, Ivana Džidžića s kojima sam bio u timu na IT Challenge 5. Oduševila nas je spremnost organizatora i zahvalni smo na pozivu, te fra Franji što je bio s nama. Svim mladim koje zanima svijet informacijskih tehnologija preporučili bismo sudjelovanje u projektima ovakve vrste.

 

Napisao Antonio Matić, učenik trećega razreda