Dan sjećanja na stradale Židove, učenike naše Gimnazije

U srijedu 30. rujna 2020. u našoj je Gimnaziji po prvi put obilježen „Dan sjećanja na stradale Židove – učenike Franjevačke gimnazije“. Naime, prije točno 79 godina, tj. 30. rujna 1941. odlukom Ministarstva prosvjete tzv. NDH, iz naše Gimnazije ispisani su svi naši učenici Židovi, a većina njih su zatim, zajedno sa svojim obiteljima, neljudski poniženi, opljačkani i okrutno ubijeni u logorima smrti NDH u Gospiću i Jasenovcu.
Izgovarajući s poštovanjem imena ovih svojih kolega, željeli smo počastiti uspomenu na njihove živote i izraziti sućut njihovoj rodbini, sunarodnjacima i svima koji suosjećaju s njihovom patnjom. Ovo su imena naših ubijenih učenika Židova:
1. Moric (Elišan) Kabiljo, r. 1923. u Visokom
2. Jakob (Josef) Danon, r. 1921. u Visokom
3. Danijel (David) Maestro, r. 1928. u Visokom
4. Jakob (David) Maestro, r. 1930. u Sarajevu
5. Leon (Izak) Papo, r. 1926. u Brezi
6. Aron (Avram) Danon, r. 1928. u Visokom
7. Aron (Josef) Kabiljo, r. 1928. u Visokom
Od svih naših učenika Židova rat je preživio jedino Aleksandar (Adolf) Goldberger, r. 1923. u Ljubiji kod Prijedora, a nastanjen u Zenici, gdje mu je otac bio angažiran kao ratni kirurg te je stoga njegova obitelj bila pošteđena deportacije. Kasnije je Aleksandar, kao vrstan liječnik, bio prvi ravnatelj novoutemeljene bolnice u Foči.
U Jasenovcu je stradao i naš bivši profesor ing. Avram Demajo. Rođen je 1905. u Beogradu, a nakon studija kemije u Leipzigu na našoj je Gimnaziji predavao kemiju te povremeno njemački jezik, crtanje i matematiku od 1930. do 1938.
Ovom prigodom našim učenicima i drugim okupljenima obratio se i dr. Eli Tauber, savjetnik u Jevrejskoj općini Sarajevo, a hazan Igor Kožemjakin izrekao je molitvu za mrtve.
Zahvalni smo ustanovama i pojedincima koji su nam pomogli skupiti podatke o našim učenicima, a to su Jevrejska zajednica BiH (g. Jakob Finci, predsjednik), Arhiv Bosne i Hercegovine, Sarajevo (gđa Sandra Biletić, stručna suradnica), Zavičajni muzej Visoko (gđa Mubera Pulo, direktorica), prof. dr. Ivo Goldstein (Zagreb), g. Zdenko Antović (Visoko) te naše profesorice Tatjana Miočević Tasić, Melisa Zerdo i Stjepana Komšić.
Hvala i našim učenicima IV. razreda – Ani, Aniti, Izabel i Karlu – koji su dizajnirali 4 panoa, kao i našim glazbenicima – Anastasiji, Filipu i Damiru – koji su s profesoricom Zerdo izveli dvije točke: „Vehi Sheamda“ i „Kad ja pođoh na Bembašu“. Hvala također medijima i našim sugrađanima koji nas prate.