Engleski jezik

 

Engleski jezik drugi je strani jezik u našoj školi. Kako se radi o popularnom jeziku naši učenici imaju potrebu sve više istraživati, usavršavati i učiti ovaj jezik.

 

Sekcija engleskog jezika sama po sebi je kreativna i nudi mnogo sadržaja. Nije svrha jezika suhoparno prevođenje teksta i bavljenje gramatikom. Važno je također stupiti u konverzaciju, ali i opismeniti se. Jer živi jezik treba živjeti.

 

 Engleski jezik danas je dostupan kroz filmove i glazbu. Sve su popularnije i knjige, kao i dokumentarni filmovi. Polaznici sekcije se upravo kroz ove segmente upoznaju s određenim komponentama jezika, kultrom engleskog govornog područja, te popularnim i korisnim izrazima. Ono što polaznike čini oduševljenima jesu razlike koje otkrivaju na području britanskog i američkog govora, naglaska, fraza i termina.

 

Spajanje umjetnosti s engleskim jezikom nije strano. Kroz takve se elemente učenici dublje upoznaju s engleskom književnosti, razvojem glazbe s posebnim naglaskom  na 20., ali i 21. stoljeće i filmom kako najvažnijim sredstvom prenošenja jezika.

 

Veoma je bitno osloboditi se straha od stranog jezika. To se postiže poticanjem konstantne konverzacije. Ona stupa u prvi plan nakon odgledanog filma ili dokumentarca, pročitane knjige ili članka, ali i nekih drugih aktivnosti koje potiču na razgovor. Time se otvara mogućnost diskusi, kao i vladanje terminima. Oni hrabriji i željni natjecanja pristupaju natjecanjima na razini škole i županije. Jedno od zanimljivijih natjecanja je natjecanje u slovkanju, tzv. spelling.  

 

Melisa Zerdo, prof.