Njemački jezik

 

 

Njemački jezik prvi je strani jezik u našoj školi. Od osnutka škole profesori koji su predavali ovaj jezik, kao i ostali profesori franjevci, pridavali su veliku važnost učenju stranih jezika, te samim tim i njemačkoga jezika. Bilo je neophodno znati komunicirati, prevoditi, naučiti se ozbiljnosti i predanosti u radu kroz tekstove i zadatke. Takav temeljit pristup prenosio se i na druge profesore koji su dolazili predavati ovaj jezik. Iz zadataka koji su bili u središtu pozornosti za vrijeme nastavnog procesa razvit će se potreba za nadgradnjom pri izvannastavnim aktivnostima kroz osnivanje sekcija ili individualnog rada s učenicima.

 

            Sekcija njemačkoga jezika i danas je usko vezana uz nastavni proces. No, sudionici sekcije mogu pronaći različite oblasti interesovanja. U tijeku školske godine učenici se aktivno pripremaju za natjecanja na različitim nivoima. Njemački jezik njeguje se i kroz partnerstva s drugim školama. Dvije su partnerske škole. Jedna se nalazi u Koblenzu u Njemačkoj, a druga u Bolzanu, talijanskom biskupijskom gradu na sjeveroistoku Italije. Za posjet ovim školama učenici se pripremaju u skupini od 6 do 7 sudionika. Pripremaju ih profesorice Rina Ćorić i s. Kristina Marijanović. Tijekom posjeta Koblenzu i Bolzanu naši učenici imaju priliku boraviti i družiti se s izvornim govornicima, produbiti svoje znanje, vježbati govor i upoznati se s povijesnim i kulturnim znamenitostima mjesta u kojem borave.

 

Pripremanjem prezentacije na njemačkom jeziku o znamenitostima naše zemlje, odlaskom u goste s prigodnim darovima, a koji su dio naših tradicionalnih delicija, učenici FKG-a bivaju ambasadori svoje domovine. Neobičan spoj kultura, povijesti, različosti, ali i sličnosti u današnjem modernom dobu naše učenike na zabavan i poučan način motivira za daljnji rad. I dok u jednom periodu bivaju gosti, već u drugom su domaćini koji srdačno dočekuju naše goste iz Njemačke i Italije.

 

            Ako ste pomislili da se tu završava svijet njemačkoga jezika, prevarili ste se. Iako su lektire dio nastavnog procesa, one postaju i zabavan segment. U njima naši učenici pokazuju kreativnost, te vještine glume i govora. Priče komičnog sadržaja prezentiraju se čak i javno prilikom školskih događaja. Učenici koji se vole natjecati pristupaju školskim i županijskim natjecanjima iz njamčkoga jezika. 

 

Još iz vremena profesora fra Pave Vujica poznata je bila njemačka knjižnica. U svom fondu imala je bogat izbor knjiga za različit stupanj učenja. Knjižnica je kratko vrijeme prestala s radom, ali je na inicijativu s. Kristine Marijanović, inače profesorice njemačkoga jezika, ponovno postala aktivna. Knjižnica je dostupna za sve naše učenike koji žele obogatiti svoje znanje i okušati se u čitanju knjiga na njemačkome jeziku.

 

Melisa Zerdo, prof.