Informatička sekcija

 

 

U odnosu na ranije epohe brzina komunikacije i dobivanje informacija mnogo su brži. Jedan klik i već smo tamo, u jednom drugačijem svijetu dostuponom u našim mobilnim aparatima i računalima. Pametni telefoni u mnogo čemu su olakšali život modernoga čovjeka. No, s druge strane čovjek postaje lijen i usporen. Informacije i rješenje zadataka su na dohvat ruke, pa se modernom čovjeku sve što treba činiti sam ili s više truda čini kao otežavajuća okolnost.

 

            Polaznici sekcije iscrpno se upoznaju s načinima pravilne pretrage informacija, korštenjem postupaka i obradom podataka, kao i primjenom računala i informatičkih uređaja. Kako živimo u osjetljivom i opasnom vremenu, velika važnost pridaje se upoznavanju dobrih i loših strana interneta, opasnostima društvenih mreža i prednostima ili manama kanala putem kojih dolaze sve vrste infomacija koje želimo čitati, gledati ili slušati.

 

            Informatička pismenost zauzima važno mjesto u obrazovanju naših maladih informatičara. Budući da većina današnjih poslova zahtjeva poznavanje rada na računalu i u određenim programima, na sekciji se obrađuju najčešće korišteni programi, kao i metode koje olakšavaju brže usavršavenje i korištenje programa. Brzina i vještina tipkanja ogleda se u još jednom segementu unutar sekcije. Radi se daktilografiji.

 

Iako je danas tipkanje više vezano uz tipkovnicu, učenici se na sekciji mogu upoznati s tipkaćom mašinom i načinom rada koji je nekada bio aktualan. Također se mogu okušati u natjecanju u brzom tipkanju s ograničenim vremenom i određenom količinom teksta. Za one koji vole zahtjevnije informatičke zadatke slijede pripreme za neko od natjecanja na višoj razini.

 

            Informatika predstavlja važan segement u oblikovanju čovjeka i njegove pismenosti. Stoga je u našoj školi jedan od važnijih predmeta izučavanja. Kroz inforamtiku učenici uče vladati ne samo informacijama, nego i vještinama.

 

Melisa Zerdo, prof.