Održana VI. ljetna škola

 

Iako je već davno započeo školski odmor, profesori i nekoliko učenika Franjevačke klasične gimnazije odlučili su se, već tradicionalno šestu godinu zaredom vratiti u školske klupe početkom srpnja. Činili su to ne na ustaljen način, nego kroz igru upoznajući druge, mlađe učenike s predmetima, Konviktom i svime onim što naša škola nudi. U veselom raspoloženju započeli smo prvi dan iščekujući nove učenike.

 

Nakon prijava i ručka upoznali smo se najprije međusobno, a zatim sa školom, samostanom, crkvom, posjetili smo knjižnicu, lapidarij i prirodoslovnu zbirku. Nakon toga učenici su imali informatiku na kojoj ih je fra Franjo Radman upoznao s Photoshopom i daktilografijom. Vrijeme poslije večere bilo je predviđeno za sport i igru. Od utorka do petka raspored je bio poprilično sličan, ujutro smo se upoznavali sa školskim predmetima koje su naši profesori prikazali kroz različite igre, asocijacije i sl. Upoznali smo se s njemačkim jezikom, kemijom, matematikom, grčkim jezikom, logikom, engleskim jezikom, glazbenom umjetnošću, hrvatskim i fizikom.

 

U utorak nakon nastave posjetili smo u pratnji s. Anice Markelić samostane i muzeje u Kraljevoj Sutjesci i Fojnici, a navečer je bilo vrijeme za igru koju su spremili naši animatori. U srijedu smo išli na Bijambare, gdje smo imali sat zemljopisa, razgovarali o reljefu, biljnim i životinjskim vrstama te posjetili Srednju pećinu.

 

U četvrtak smo, usprkos kiši, išli na Ravne u Visokom. Poslijepodne su učenici odradili kratki kviz kako bismo vidjeli koliko se slušalo na nastavi kroz ova 3 dana, a nakon toga su naše profesorice s. Kristina Marijanović i Melisa Zerdo spremile radionicu gdje su kroz igru pojasnili povezanost zvuka i pokreta te prikazali poteškoću komunikacije, ali i ljepotu harmonije i sklada. Nakon večere profesori Ana Tomas, Dajana Ćosić i fra Zvonko Benković spremili su igru Lov na blago kroz koju su se učenici bolje upoznali s bosančicom.

 

Petak, zadnji službeni dan proveli smo u Sarajevu, najprije smo posjetili Zemaljski muzej, zatim prošetali Baščaršijom i na koncu osvježili na bazenima na Ilidži. Pratio nas je fra Stipo Aladžak. Zadnja večer bila je posebna. Naime, ove godine smo imali otvoreno kino i gledali film My extraordinary summer with Tess (Moje nevjerojatno ljeto s TEs). Poruka filma je da svakog dana trebamo skupljati što više uspomena. Nadam se da smo mi to na ovoj ljetnoj školi i učinili te sklopili nova prijateljstva kojima je ovo samo početak.

 

Hvala profesorima, sudionicima, animatorima i svima koji su sudjelovali i dali dio sebe u ovu ljetnu školu.

 

Marina Jurić, animatorica

 

Više fotografija na fkg_visoko