Klasični jezici

 

Franjevačka klasična gimnazija jedina je gimnazija u Bosni i Hercegovini koja stavlja naglasak na njegovanje klasičnih jezika, što se odražava i kroz rad s našim učenicima unutar sekcija namijenjenih ovim jezicima.

 

Latinski i grčki jezik pružaju mnogo. Učenici se kroz sekciju upoznaju s rimskom književnosti, te na kreativan način pokušavaju oživjeti likove iz mitoloških priča. Skečevi, igrokazi, dokumentarni filmovi, ekranizirane rimske i starogrčke priče, crtani filmovi i filmovi o junacima i herojima samo su neki od zabavnih segmenata koji sekciju klasičnih jezika čine tako primamljivom i jednom od posjećenijih. Ozbiljnost se posebno ističe kroz rad na studioznom pristupu analizi i prijevodu teksta. Gramatika ne mora nužno uvijek biti tako teška i komplicirana, posebice ako imate zabavne predavače koji će vam produbiti ljubav prema filologiji.

 

Kako bi naši učenici u punini doživjeli ono o čemu uče, nerijetko odlaze na studijska putovanja i seminare. Na takvim susretima se upoznaju s drugim ljubiteljima filologije, te produbljuju i dijele svoje znanje. Spajajući glazbu, povijest, umjetnost i jezike s takvih posjeta se vraćaju oduševljeni. Ono o čemu su čitali sada mogu vidjeti i osjetiti kroz muzejske primjerke ili posjete važnijim lokalitetima.  Za one koji posjeduju natjecateljski duh, na razini škole, održava se natjecanje iz grčkog i latinskog jezika.

 

Melisa Zerdo, prof.