XXII. susret franjevačkih ministranata

 

Dana 11. svibnja 2019. godine održan je XXII. susret Franjevačkih ministranata - Framin u Visokom pod geslom ,,Sve što činiš, čini s ljubavlju'' (sv. Terezija od Djeteta Isusa). Na ovogodišnjem susretu sudjelovalo je oko 270 ministranata iz 16 župa Provincije Bosne Srebrene. 

 

Susret je započeo svetom misom koju je predvodio fra Mario Jurić, gvardijan i župnik župe Tolisa. Fra Mario se u svojom homiliji osvrnuo na radost mladih te se obratio ministrantima napominjući im da su oni produžena ruka Kristova te da budu i ostanu sretni gdje god se nalazili, jer samo nasmijani mogu čuti glas Kristov. Misu je glazbeno animirao bend viteške župe. Na koncu sve okupljene ministrante pozdravio je fra Franjo Radman, gvardijan samostana sv. Bonaventure u Visokom i fra Domagoj Šimić, područni duhovni asistent Frame.

 

Nakon misnog slavlja svi sudionici ovogodišnjeg Framina uputili su se na igralište gdje su napravili milenijsku fotografiju, a zatim ručali. Kao i prijašnjih godina, starijim sudionicima Framina bilo je omogućeno obilaženje Franjevačkog sjemeništa i Franjevačke klasične gimnazije, a za one mlađe upriličeni su plesovi u sportskoj dvorani koje su animirali framaši volonteri. 

 

Program Framina sastojao se iz tri dijela: kviza znanja, igrara bez granica i natjecanja u stolnom tenisu. Teme kviza znanja ove godine bile su: "Misijsko djelovanje Crkve" i "Ministranti i njihova služba". Ove godine treće mjesto u kvizu znanja osvojila je župa Busovača, drugo mjesto župa Novi Šeher, a prvo mjesto je zasluženo odnijela župa Domaljevac.

 

Treće mjesto u stolnom tenisu pripalo je župi Novi Šeher, drugo župi Kraljeva Sutjeska, a pobjednička župa bila je župa Grebnice. U igrama bez granica treće mjesto pripalo je župi Novi Šeher, drugo župi Domaljevac, a zasluženo prvo mjesto osvojila je župa Osova. Nagradu za najbolje ovogodišnje navijače osvojila je župa Podmilačje koji su, iako malobrojni, srčano navijali te čak osmislili i prikladnu navijačku pjesmicu. 

 

Susret je završio podjelom zahvalnica svim župama koje su sudjelovale na ovogodišnjem Framinu, te podjelom diploma i pehara pobjedničkim župama.

 

Hvala svim volonterima i dobročiniteljima koji su pomogli u realizaciji ovogodišnjeg Framina. Hvala svim našim ministrantima, koji su srce naše Provincije, što su nam pokazali kako mladenačka radost doista čini čuda. I na koncu, hvala dragom Bogu bez kojeg ovaj čudesan susret ne bi bio moguć. Do sljedeće godine, Mir i dobro!

 

Iva Maros, frama-ofs.com