Seminar Mreže vijeća učenika ZDK

 

Mreža vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona je od 9. do 10. 2. ove godine održala drugi trening u našoj školi. Trening su vodili treneri mreSVUBiH-a Zlatko Hadžić, Elmin Fehrić i Samir Purić, a prisustvovalo je 32 srednjoškolca s područja Zeničko-dobojskog kantona. Na treningu srednjoškolci su imali priliku da kroz interaktivne radionice, kreativno izražavanje, timske vježbe, jačaju svoje kapacitete, osobine i vještine.

 

Prvi dan treninga protekao je u međusobnom upoznavanju učesnika, ali i ponovnom upoznavanju učesnika s radom Mreže Savjeta/Vijeća učenika Bosne i Hercegovine. Kroz kratak rezime analizirani su izvještaji rada Vijeća učenika srednjih škola te je potom usljedila radionica koju su vodili treneri mreSVUBiH-a. Nakon toga birano je prijelazno rukovodstvo. Drugi dan treninga su razrađene aktivnost planirane za drugo polugodište te je istaknuta želja za daljnim radom na poboljšanju i unapređenju svih ideja. Odrađena je još jedna radionica koju su vodili treneri mreSVUBiH-a gdje su se učesnici jako zabavili i radionica je ostavila snažan utisak na sve prisutne. Usljedila je evaluacija te su učesnici istakli zadovoljstvo zbog prilike prisustva na ovakvom treningu, zbog načina rada i pozitivne energije u timu.

 

Aktivnosti koje su odrađene pomogle su im da uoče koliko je timski rad važan kako bi se na što bolji i efikasniji način došlo do rješenja nekog problema, ali i realizacije neke ideje. Radionice i vježbe koje su realizirane na treningu bile su izuzetno dobre i ostavile su snažan utisak na sve prisutne srednjoškolce. Na treningu su prisustvovale naše učenice 3.b razreda Ena Kapetanović i Enida Ismić.

Pored planiranja aktivnosti za drugo polugodište učenici su imali priliku obići grad. Posjetili su i samostan sv. Bonaventure, lapidarij, muzej u samostanu u kojemu se nalazi najveći spomenik Ilira na svijetu, vidjeli su Batonovu ploču koja govori o Ilirima, odnosno o Batonu i njegovoj djeci koja su stradala u ratu. Obišli su i prirodoslovnu zbirku gdje su uživali promatrajući preparirane životinje, a neke od izloženih su čak i prvi put vidjeli uživo. Naposljetku posjetili su i knjižnicu i kući otišli sretni i zadovoljni te puni novih uspomena i saznanja.

 

Čast nam je istaknuti da je Zlatko Hadžić naš bivši učenik, nekadašnji predsjednik mreVUK-a ZDK, a sada trener u Mreži Savjeta/Vijeća učenika BiH. Odabrano je i prijelazno rukovodstvo te je po drugi put za predsjednika mreVUK-a ZDK izglasan učenik naše škole, na šta smo veoma ponosni, a to je  učenica III.b razreda, Enida Ismić.

 

Ostatak prijelaznog rukovodstva čine:

Predsjednica: Enida Ismić;

Prvi zamjenik i PR: Šejla Šehić;

Drugi zamjenik: Aida Tirić

 

Ovom prilikom Uprava škole i Profesorski zbor čestitaju Enidi i ostalim članovima rukovodstva te im žele puno sreće u daljnem radu!

 

Enida Ismić, 3.b