XXI. redovnički dan u BiH

 

 

Članovi Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica u Bosni i Hercegovini za održavanje XXI. redovničkog dana u BiH odabrali su Franjevački samostan u Visokom. Prema predviđenom programu okupljanje redovnika i redovnica započelo je u jutarnjim satima 1. rujna. Nakon kave zaputili su se u za susret uređenu sportsku dvoranu gdje je otvoren Redovnički dan.

 

Okupljene je na početku pozdravio fra Miljenko Šteko, predsjednik Konferencije. Napomenuo je kako je prema zadnjim statistikama u BiH oko 850 redovnika. Ukratko je spomenuo suradnju Konferencije redovničkih poglavara s Biskupskom konferencijom u BiH, na što se osvrnuo i sljedeći govornik, banjalučki pomoćni biskup Marko Semren izrazivši zahvalnost svim redovnicima potičući ih da ne zaborave duboku istinu izabranja. Dobrodošlicu okupljenima poželio je također fra Franjo Radman, gvardijan.

 

Uslijedilo je predavanje na temu „Duhovna zvanja u suvremenom svijetu – izazovi i perspektive“ koje je održao mr. sc. don Damir Stojić, član Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca. Don Damir je svoje izlaganje podijelio u dva dijela. U prvom je govorio o svojoj zajednici te njihovu djelovanju. Istaknuo je primjer sv. Ivana Bosca ukazujući na taj način važnost povratak vlastitim karizmama, u kontinuiranom otkrivanju i preispitivanju svojstvenog identiteta pojedine redovničke zajednice. U drugom dijelu je kroz osvrt na aktualne poteškoće u crkvenim redovima predstavio nekoliko prijedloga koji mogu pripomoći u razlučivanju zvanja, a koji se svode i proizlaze iz prvog navedenog: koliko smo teocentrični – usmjereni na Boga.

 

 

 

Euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi sv. Bonaventure predvodio je banjalučki pomoćni biskup fra Marko Semren. U svojoj je propovijedi ohrabrio okupljene na ustrajan hod za Kristom.

 

Nakon objeda redovnici i redovnice uputili su se u Arnautoviće i razgledavanje arheološkog područja Mile – prvi franjevački samostan i sjedište franjevačke vikarije te u vrijeme srednjovjekovne Bosne krunudbeno i grobno mjesto bosanskih kraljeva. Po povratku su obišli samostan i gimnaziju. Nakon popodnevne kave domaćini su pripremili prigodni rekreativni program.

 

Prije zatvaranja XXI. redovničkog dana prisutne je pozdravila s. Ana Marija Antolović, ASC, predsjednica Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica te izrazila radost povezanosti dviju konferecija. Skup je zatvorila s. Kata Karadža, potpredsjednica Konferencije u BiH.

 

fkgnovinar

Foto: s.Lj.S.