Školska ekskurzija

 

Već tradicionalno učenici prvih, drugih i trećih razreda (tironi, sekundani i tercijani) uz brojne izlete po našoj domovini Bosni i Hercegovini posjete također tijekom školske ekskurzije početkom svibnja jedan od gradova u Hrvatskoj (Dubrovnik, Zadar, Split ili Zagreb). Ove godine to je bio Zagreb. Vodili su nas profesori fra Ivan Nujić, fra Josip Mrnjavac i Dragana Koprivica.

 

Toga petka, 11. svibnja, nakon što smo se pozdravili s našim maturantima koji su otišli svoj vikend provesti na izletu u Beogradu, zaputili smo se prema zagrebačkoj gori. Putovanje je teklo mirno te smo stigli oko 21 sat. Smjestili smo se u sobe Učeničkog doma "Marija Jambrišak" na Gornjem gradu. Imali smo zatim slobodno vrijeme. Poslije napornog putovanja, večernjeg istraživanja glavnoga grada i kratkog druženja u sobama, otišli smo na spavanje.

 

Sutradan, nakon doručka, krenuli smo u Krapinu. Tamo smo posjetili Muzej krapinskih neandretalaca. Svi smo bili oduševljeni viđenim. U dom smo se vratili na ručak, a popodnevne sate proveli smo u Zagrebu. Fra Ivan nam je pokazivao najvažnije znamenitosti u centru: franjevačku crkvu i samostan, zagrebačku katedralu, muzeje, ... ustvari uspjeli smo obići samo mali dio onoga što taj grad nudi. Ono što nismo uspjeli s fra Ivanom, pokušali smo sami. Iako, znate da je nama uz upoznavanje mjesta jako važno i druženje. No, puni energije pokušali smo iskoristiti slobodno vrijeme do spavanja te smo i sami dublje istražili ljepote grada Zagreba.

 

Nedjeljno jutro, 13. svibnja, lako smo preživjeli: ustali smo, doručkovali i spremili stvari. Krenuli smo put Plitvičkih jezera. Tamo smo proveli predivna 4 sata u prirodi i prepješačili 13 kilometara slijedeći našeg voditelja. Sigurni smo da će mnogima ta šetnja ostati u sjećanju, barem dok ne prođe blaga bol u nogama. Ipak, nije nam promakla ljepota vodopada i jezera, koje smo doživljavali i u vožnji na brodiću preko jednog od jezera. Na povratku, nedaleko od jezera, s pripremljenim jelom dočekao nas je mjesni župnik, rodom iz Žepča, don Goran Antunović.

 

Vratili smo se u Visoko umorni, ali puni dojmova. Zasigurno, vidjeli smo puno lijepih stvari koje će nam ostati u sjećanju.

 

 

Ena Kapetanović (2.b) i Filip Pilić (2.b)