Jezične sekcije

 

"Quot linguas calles, tot homines vales"
Naša škola daje priliku upoznati se s različitim jezicima. Pored onih koje imamo u nastavi: hrvatskog, starogrčkog, latinskog, njemačkog i engleskog, profesori Franjevačke klasične gimnazije poučavaju nas francuskom te novogrčkom koji predaju fra Ivan Nujić i prof Dajana Ćosić. Svjesni smo da fra Ivan svoje vrijeme poklanja nama i stoga željni novog znanja dio slobodnog vremena odvajamo za slušanje predavanja koje on s puno zainteresiranosti i ljubavi održava.

 

Iako je nova profesorica, bivša učenica naše škole koja je upoznata s našim obvezama i mogućnostima, u skladu s tim pokušava na najbolji mogući način prenijeti znanje koje ima, u ovom slučaju iz novogrčkog. Još jedna nova profesorica, Dragana Koprivica, koja predaje engleski jezik, od prvog dana aktivna je u održavanju sekcije, čitanjem knjiga, gledanjem filmova i održavanjem debata na različite teme uči nas danas najrasprostranjenijem i najgovornijem jeziku.

 

Ništa manje aktivna u prenošenju znanja nisu ni profofesorice njemačkog jezika, Rina Breko i s. Kristina Marijanović koje svoje vrijeme odvajaju koliko na naprednije učenike da bi utvrdili znanje, toliko i na slabije kojima pomažu da nauče koliko je to moguće. Da ne bismo zaboravili i svoj jezik, tu je i literarna sekcija, koju vodi prof. Ana Tomas. Zajedno s učenicima čita knjige i razgovara o njima i tako širi poglede na svijet i bogati njihov vokabular. Među jezične sekcije možemo ubrojiti i novinarsku čiji su članovi najzaslužniji za nastanak Novog cvijeta. Novinarsku sekciju vodi profesorica hrvatskoga jezika s. Kristina Marijanović. (Marija Tolo, III. a)