Gimazija

 

Franjevačka klasična gimnazija je počela sa radom u 1900. godini i do danas ispratila preko 100 generacija uspješnih ljudi. Nastava traje od 8:00 do 14:00 nakon čega je ručak i slobodne aktivnosti. Slobodne aktivnosti završavaju u 15:45 kada počinje prva šutnja i traje do 17:00. Školski dan gimnazijalca je završen, dok Konviktorci i sjemeništarci nastavljaju sa svojim aktivnostima.

Konvikt

 

Konvikt je zgrada koju mnogi mogu nazvati drugim domom, posebno oni koji pohađaju gimnaziju, a dolaze iz udaljenih krajeva. Ono što je svakodnevno u Konviktu jest ustajanje u 7:00, doručak u 7:30. Nakon toga je nastava do 14:00, te ručak. U popodnevnim satima imamo učenje, što mi nazivamo šutnjom. Prva šutnja započinje u 15:45, a završava u 17:00, druga traje od 17:30 do 18:50. U 19:00 sati je večera, a poslije večere slobodno vrijeme. Imamo ga i nakon ručka. Mnogi od nas članovi su raznih sekcija koje se održavaju upravo u tim terminima.

Samostan

 

Samostan sv. Bonaventure u Visokom mjesto je duhovne izgradnje i obnove u kojoj se želimo potaknuti da budemo, prije svega, što bolji ljudi i što bolji budući fratri i svećenici. Tema duhovne obnove uglavnom je biblijski odlomak ili životopis nekog sveca. Nakon izlaganja postavljaju se pitanja vezana za temu - ukoliko netko nije razumio određeni dio ili ako ga zanima još nešto. Postoji i prigoda za ispovijed i čitanje duhovnog štiva, odnosno određene knjige duhovnog i poučnog sadržaja. Nakon duhovnog štiva slavimo svetu misu kao vrhunac duhovne obnove.

  

Sjemenište

 

Ritam dana u skladu je sa sjemenišnim pravilima. Cijeli je dan skladno ispunjen što poboljšava i olakšava snalaženje u vremenu i prostoru. Točnost i preciznost su glavne zadaće svakoga tko živi takvim jednim životom, što je ujedno i pripravak za daljnji život u pozivu. Nije svaki dan isti, a dinamika obično ovisi o liturgijskoj godini, ali i aktivnostima kojima se svaki od sjemeništaraca bavi.